FAQ

Är jag garanterad plats på Industriell ekonomi om jag läst basår?

Efter fullgjord basutbildning har du en garanterad plats på en av LiTHs civilingenjörs-, högskoleingenjörs- eller matematisk-naturvetenskapliga kandidatutbildningar. Vilken utbildning som du vill fortsätta på väljer du under basåret. Om det är fler som söker garantiplats på en viss utbildning än det finns platser baseras urvalet till garantiplatserna på uppnått studieresultat under basutbildningen. Om du inte kan få ditt förstahandsval erbjuds du istället plats på någon av de andra utbildningarna med garantiplatser. Om du söker till en utbildning som inte omfattas av garantiplatslöftet baseras urvalet på din gymnasiepoäng eller ditt resultat från högskoleprovet. För mer info om basåret, klicka här!Finns det möjlighet att läsa språkinriktning på Industriell ekonomi?

Ja, Industriell Ekonomi erbjuder fem olika språkinriktningar. Du kan välja att läsa spanska, franska, tyska, japanska eller kinesiska.Finns det några möjligheter att genom utbyte, läsa Industriell ekonomi utomlands?

Det finns goda möjligheter att studera utomlands via LiU. Läser man Internationell Industriell ekonomi är man dessutom garanterad en plats utomlands.Hur många kommer in på utbildningen varje år?

Varje år antas sju klasser med drygt 30 elever i varje klass. En av klasserna är för internationell inriktning.Hur mycket högre är studietempot jämfört med gymnasiet?

Studietempot är högre, men knappast så pass högt att det blir svårt att hänga med. Den största skillnaden är att universitetsstudierna blir mer som ett heltidsarbete jämfört med gymnasiestudierna.Vad innebär det att man ”kuggar” en tenta?

Att kugga en tenta innebär att man inte får godkänt på tentan. Det händer nästan alla studenter att man någon gång kuggar en tenta. Men som student på Tekniska fakulteten får man nya chanser att klara en tenta på så kallade omtentor. Omtentor brukar ges några gånger om året.Hur stort är Linköping?

Linköping har 140 000 invånare och är Sveriges femte största kommun.Hur svårt är det att få boende i Linköping?

Boende i Linköping är relativt lätt att få. Ett tips är att registrera sig på www.studentbostader.se och www.stangastaden.se och börja samla köpoäng som man sedan behöver när man söker boende. Läs mer om var och hur man får boende här!Måste jag ha cykel?

Det finns inga måsten, men det underlättar absolut om du har en cykel. Linköping är en ganska platt stad och med en cykel går det smidigt att ta sig från punkt A till B.Vart ligger universitetet i förhållande till Linköpings centrum?

Universitetet ligger ca 3-4 km från centrum och det tar ca 10-15 minuter med cykel. Givetvis finns även goda bussförbindelser.När är det lov?

Man har egentligen inte lov på samma sätt som i gymnasiet när man studerar på universitet/högskola. Höstterminen pågår in i januari med några veckors uppehåll över jul och nyår och sedan fortsätter vårterminen. Om man har klarat tentorna vid det ordinarie tillfället är man dessutom ledig i omtentamensperioderna, dvs första veckan på vårterminen och veckan efter påsk.När är sista ansökningsdagen?

Den sista ansökningsdagen är den 15 april. Anmälan görs via antagningens hemsida!Vad är det för behörighet till Industriell ekonomi?

Industriell ekonomi: Läs mer här.
Industriell ekonomi-internationell: Läs mer här.Vad är högskolepoäng? Hur räknas utbildningens längd?

Högskolepoängen är ett sätt att mäta utbildningens längd och omfattning. 1,5 högskolepoäng motsvarar en veckas heltidsstudier. 30 poäng motsvarar 20 veckors studier som är en termin. En utbildning på 300 poäng innebär alltså fem  års heltidsstudier.Vad kan man besöka i Linköping?

Några sevärdheter är; Domkyrkan, Linköpings slott, Gamla Linköping, flygvapenmuseet, Göta kanal.Varför ska jag välja Industriell ekonomi i just Linköping?

Industriell ekonomi grundades från början i Linköping och utbildningen här har ett mycket gott rykte bland företag eftersom den håller väldigt hög kvalitet. Det är ingen tvekan om att du kommer få en mycket bra utbildning i ryggen som ger dig stora möjligheter i arbetslivet. Dessutom är Linköping en väldigt rolig stad att plugga i.